본문 바로가기

나의 이야기

아침 일기

아침 일기

아침에 눈을 뜨고 시간을 보니 5시 5분 전이었다.

지난밤은 아주 잠을 잘 잤다.

상쾌한 기분으로 베란다로 나가는 문을 열었다.

서늘한 가을바람에 파도 소리가 묻어왔다.

 

10 여분 동안 바람을 쐬며 동쪽 하늘을 바라보니 

붉은 기운이 수평선을 따라서 도화선처럼 번지고 있었다.

맑은 기운이 해와 함께 천천히 수평선 위로 올라오고 있었다.

 

요즈음 집에서 할 수 있는 맨몸 운동을 하고 있다.

근육 운동과 유산소 운동을 적당히 섞어서 하고 있는데

제법 효과가 있는 것 같다.

 

한 시간 동안 5000 걸음쯤 걸으며

중간중간에 팔 굽혀 펴기를 16회씩 다섯 세트,

스쾃을 35회씩 다섯 세트,

점핑잭 75회씩 다섯 세트를 한다.

 

운동을 끝내고 나면 등에 땀이 송골송골 맺힌다.

 

운동 후에 커피를 내려 마셨다.

커피가 담겨 있는 통의 뚜껑을 여는 순간부터 행복은 시작된다.

내 손으로 만들어 마시는 커피는

처음부터 커피의 가장 귀한 향기까지 맛볼 수 있게 해 준다.

 

커피를 내려 베란다에 나갔다.

일명 'Cafe Maria'

화초 사이에서 커피를 마셨다.

시간을 쫓아가기 위해 늘 숨을 헐떡거리며 쉬어야 했던 시간들.

그런 시간과 이젠 함께 보조를 맞추어 걸어갈 수 있음은 얼마나 행복한 일인가.

 

커피를 마시고 간장과 파로 만든 양념을 만들어

따뜻하게 데운 두부 위에 뿌려서 먹었다.

전방 소대장 시절에 그런 식으로 아침을 먹었던 기억이 났다.

군대에서 먹던 두부맛을 지금 먹는 두부맛과 비교할 수는 없다.

생존을 위해 먹어야만 했던 부두와 맛과 영양을 생각해서 먹는 두부,

그 사이의 간극은 얼마나 떨어져 있을까.

 

살아남기 위해 살던 시간, 그 거룩한 생존의 달리기를 마치고,

나를 찾아와 준 시간과 어깨동무하며

천천히 걸어가며 맞는 오늘 아침도 감사한 마음으로 시작한다.

 

Morning Journal

When I opened my eyes in the morning, it was five minutes to 5 o’clock. I slept very well last night. I opened the door to the veranda with a refreshing feeling. The cool autumn breeze carried the sound of waves.

For about 10 minutes, I stood in the breeze and looked at the eastern sky. A red hue spread along the horizon like a fuse. The clear energy was slowly rising above the horizon with the sun.

These days, I am doing bodyweight exercises at home. I mix muscle and aerobic exercises appropriately, and it seems to be quite effective.

For an hour, I walk about 5,000 steps, doing 16 push-ups in five sets, 35 squats in five sets, and 75 jumping jacks in five sets.

After finishing the exercise, sweat beads form on my back.

After exercising, I made coffee. Happiness begins the moment I open the lid of the coffee container. The coffee I make with my own hands allows me to taste the most precious aroma of coffee from the beginning.

I took the coffee to the veranda. It’s called ‘Cafe Maria.’ I drank coffee among the plants. The times when I had to constantly pant to keep up with time. How happy it is now to be able to walk in step with such time.

After drinking coffee, I made a sauce with soy sauce and green onions and poured it over warm tofu. It reminded me of the time when I used to have breakfast like that as a platoon leader at the front. The taste of tofu I ate in the army cannot be compared to the taste of tofu I eat now. The tofu I had to eat for survival and the tofu I eat now for taste and nutrition, how far apart are they?

After finishing the holy race of survival, I start this morning with gratitude, walking slowly shoulder to shoulder with the time that has come to find me.

 

 

 

 

'나의 이야기' 카테고리의 다른 글

이제와 새삼 이 나이에 - 이거 쑥스럽구만  (6) 2024.08.31
마음 속 조약돌  (3) 2024.08.27
US OPEN  (0) 2024.08.22
초보 요리사  (3) 2024.08.16
길가의 돌, 바닷가의 쓰레기  (0) 2024.08.14