초보 요리사
아내는 보통 일주일에 이틀은 뉴저지에 살고 계시는
장인과 장모님을 뵈러 간다.
그럴 경우 나도 외출을 하지 않으면
하루 두 끼를 알아서 해결을 해야 한다.
처음엔 아내가 집을 나서기 전에 무언가 먹을거리를 준비해 놓곤 했다.
처음엔 그러려니 했지만 아내의 심적 부담감도 줄여주고
나도 자유롭게 새로운 경험을 하기 위해
그런 루틴을 깨자고 제안을 했다.
아내도 나도 자유를 가질 수 있게 되어 참 좋은 선택을 했다는 생각이 든다.
오늘은 점심에 돼지고기 볶음밥을 해 먹었다.
2 주전에 사다 놓은 돼지고기 한 조각이 이 냉동 칸에 남아 있다는 기억이 났기 때문이었다.
사실 아내는 몇 해전부터 고기를 먹지 않고,
집에서도 고기 요리는 하지 않겠다는 선언을 했다.
그러니 집에서 고기를 먹을 수 있는 기회는
아내가 집을 비울 때 밖엔 없는 셈이다.
아내가 집을 나서자 나는 냉동고 안에 남아 있던
돼지고기를 꺼내어 해동을 했다.
그리고 잘게 썬 뒤에 작은 그릇에 막걸리를 붓고
라임 한 개를 짜서 섞은 뒤에 돼지고기를 넣고 30 분 정도 기다렸다.
그리고 막걸리는 따라내고 소금과 후추를 눈대중으로 넣고
돼지고기에 간이 잘 배도록 5 분 정도 손으로 조몰락조몰락 섞었다.
그리고 냉장고에 넣고 1 시간 반 정도 기다렸다.
볶음밥에 넣고 요리할 채소를 냉장고 안에서 찾아보니 당근 밖에 없었다.
양파 반 개와 당근을 잘게 썰어 놓고
웍에 기름을 둘렀다.
그리고 가스레인지의 불을 켰다.
냉장고 안에서 숙성된 돼지고기를 웍에 넣고 살살 볶다가
양파와 당근을 넣고 함께 볶기 시작했다.
그리고 요리사처럼 웍을 흔들며 채소와 고기를 익혔다.
그리고 밥 솥에 있던 찬 밥을 웍에 넣고
거의 익은 고기, 채소와 함께 음식이 타지 않도록 열심히 주걱으로 섞으며 조리를 했다.
물론 밥에 간장과 참기름도 추가해서 볶았음은 물론이다.
그리고 오늘 내가 볶음밥을 만들 때
특별했던 것은 강황가루를 넣었다는 점이다.
내가 카레 요리를 좋아하는 데다가 밥이 노란색을 띠면
볶음밥의 외관상으로는 그럴싸하기 때문에 강황가루는 신의 한 수가 되었다.
며칠 전에 뜯어서 먹고 남은 김도 프라이 팬에 살짝 구웠다.
눅눅하던 김이 바삭바삭하게 생명력을 얻었다.
그 김에 볶음밥을 써서 입에 넣으니
내 입안이 극락이 되었다.
즐겁게 밥을 다 먹고 나서
오늘 요리에서 두 가지 문제점을 알아차릴 수 있었다.
그 하나는 돼지고기에 비계가 없어서인지 좀 질기다는 점과
당근이 거의 익지 않았다는 것이 다른 하나였다.
그 두 가지를 제외하면
내가 만든 돼지고기 볶음밥과 내 입과의 궁합은 그야말로 환상적이었다.
뛰어나게 훌륭하다고는 할 수 없어도 그 정도면 만족스러운 한 끼였다.
내 맘대로 해 본 요리가 나에게 한 끼의 행복을 선사해 주었다.
언제고 요리를 연마하다 보면
나뿐만 아니라 다른 누구에게도 행복을 선물할 수 있을 거라는 생각이 들었다.
결혼하고 난 뒤에 나와 아이들을 위해
오랜 시간 동안 한 끼 한 끼 행복을 선물한 아내는
이미 천국의 한 자리가 준비되어 있을 것 같다.
아내에게 한 끼의 행복을 선물하고 싶어지는 오늘.
Beginner Cook
My wife usually goes to visit her parents in New Jersey two days a week. When that happens, if I don’t go out, I have to take care of two meals a day by myself. Initially, my wife used to prepare something for me to eat before she left. At first, I accepted it, but to reduce her mental burden and to freely experience new things, I suggested breaking that routine. I think it was a great decision because it gave both of us more freedom.
Today, I made pork fried rice for lunch. I remembered that there was a piece of pork left in the freezer from two weeks ago. Actually, my wife stopped eating meat a few years ago and declared that she wouldn’t cook meat at home anymore.
So, the only chance to eat meat at home is when my wife is away.
As soon as my wife left, I took the pork out of the freezer to thaw. After cutting it into small pieces, I poured some makgeolli into a small bowl, squeezed a lime, mixed it, and let the pork sit in it for about 30 minutes. Then, I drained the makgeolli, added salt and pepper by eye, and mixed the pork with my hands for about 5 minutes to let the seasoning soak in. Then, I put it in the refrigerator and waited for about an hour and a half.
When I looked in the refrigerator for vegetables to cook with the fried rice, I found only carrots. I finely chopped half an onion and a carrot, and then oiled the wok. I turned on the gas stove. I put the marinated pork from the refrigerator into the wok and started to stir-fry it gently. Then, I added the onion and carrot and continued to stir-fry them together. I shook the wok like a chef to cook the vegetables and meat. Then, I added the cold rice from the rice cooker to the wok and mixed it diligently with a spatula to prevent the food from burning, along with the almost cooked meat and vegetables. Of course, I also added soy sauce and sesame oil to the rice while stir-frying. What made today’s fried rice special was the addition of turmeric powder. I love curry dishes, and the yellow color of the rice made the fried rice look appealing, so the turmeric powder was a great choice.
I also lightly toasted some leftover seaweed in a frying pan. The soggy seaweed regained its crispiness. When I wrapped the fried rice in the seaweed and put it in my mouth, it felt like heaven.
After happily finishing my meal, I noticed two issues with today’s cooking. One was that the pork was a bit tough, possibly because it had no fat, and the other was that the carrot was almost raw.
Aside from those two issues, the combination of the pork fried rice I made and my taste buds was fantastic. It wasn’t exceptionally great, but it was a satisfying meal.
The cooking I did on my own brought me a moment of happiness. I thought that if I keep practicing cooking, I could bring happiness not only to myself but also to others.
After getting married, my wife has been gifting me and our children with happiness through each meal for a long time. I think she already has a place reserved in heaven.
Today, I feel like gifting my wife a meal of happiness.
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